Tuki Nepals sjukfond ger bybor vård

Att inte ha råd att betala för ett läkarbesök eller för livsnödvändig medicin är ett stort problem i Nepal.

Tuki Nepal har därför startat en sjukfond som hjälper byborna att betala för sjukvård, medicin och transporter till läkare. Sjukfonden har funnits sedan 2008 och kommer nu att hanteras av sjukstugan personal.

Laxmi Dhaunya, 22 år, föll i november 2010 ned i en ravin och skadade sig riktigt illa. Med ett komplicerat brott i ena axeln, bruten arm och spricka i bäckenet, fördes hon halvt medvetslös till Kathmandu med bil för vård. Efter tre operationer och fyra veckor på sjukhus är hon tillbaks i byn och kommer att bli i stort sett bra. Utan sjukfonden hade Laxmi fått stanna i byn utan behandling.

Hittills har ett 20-tal personer i Jyamrung och dess omgivning fått del av Tukis Nepals sjukfond. Det handlar om såväl akuta läkarbesök som vård för sjukdomar som man gått och dragit på länge.

Från och med juni 2011 då sjukstugan öppnades, kommer personalen vid sjukstugan tillsammans med bykommittén att avgöra vilka personer som får del av sjukfonden. Men det handlar alltså om människor som har det så dåligt ställt att det är omöjligt för dem att bekosta vård ur egen ficka. Prioriteringar för sjukfonden är akut vård vid skador eller sjukdom samt vård och medicin för sjukdomar som det finns bot för. Tyvärr finns det inte pengar att betala dyrare behandlingar typ cancerbehandling och AIDS.

blodtryck

Förutom Laxmi (se ovan) har många bybor fått hjälp av sjuk- fonden. Här är några av dem:

Lille Raju, 7 år har epilepsi – han har fått hjälp av läkare i Dhading Besi att utreda och ställa in medicin som han nu kan hämta ut i byns sjukstuga.

Rasu Nepal, ung kvinna på 30 år fick hjälp till operation vid en akut blindtarmsinflammation.

Hari Rupakheti 55 år fick hjälp vid ett komplicerat armbrott.

Flera kvinnor i byn har fått behandling för underlivsbesvär.

Flera bybor har fått behandling för TBC eller annan lungsjukdom.

Bonden Tune Maila Dhaunya, 46 år har fått hjälp med sin onda rygg.

Bhakkta Bdr.Khadka , 66 år har genomgått en ljumskbrocks-operation.

Just nu håller läkare på att utreda varför Sita Thapaliya, 16 år svimmar stup i kvarten.

Du kan hjälpa fler bybor att få behandling genom att bli sjuk- stugefadder  – 125:-/ månad eller 1 500 kronor för ett år, eller sätta in ett engångsbidrag på Tuki Nepals Sjukfond – bg 900-5042. Skriv sjukfonden på insättningen och glöm inte ditt namn och hur vi när dig för att skicka våra nyhetsbrev till dig.

Kontakta oss

Vi vill gärna ha fler samarbets-partners för att klara driften av sjukstugan.

Kontakta oss