Kvinnorna i Ratankot bygger upp sin by

Återuppbyggnad med Earth bricks i Ratankot

Ratankot är en liten by i distriktet Sindupalchowk, ungefär 5 timmars resa från Kathmandu. De allra flesta husen förstördes vid jordbävningen liksom byskolan. Vi utbildar byborna i att bygga med Earth bricks (CSEB) för att själva kunna bygga upp skola och hus. 

I Ratankot arbetar byborna just nu med att bygga upp sin skola. Vi har startat en Earth brickproduktion i byn för att lära byborna hur man bygger jordbävningssäkert. Skolan fungerar som ett modellhus där byborna lär sig bygga med Earth bricks för att sedan kunna bygga upp sina hem med denna metod.
Kvinnorna i byn är starka och har tagit kommandot över Earth brick produktionen.

stacking brick

Utbildningen lär byborna allt de behöver för att kunna göra sina egna byggstenar och bygga med dem på ett så säkert sätt som möjligt. Vi börjar med att testa oss fram till vilken mix av jord, sand och cement som behövs just här för att tillverka starka Earth bricks. Därefter får byborna lära sig att använda Earth brick maskinen för att pressa samman blandningen av lera, sand och cement och hur man sedan testar att stenarna håller måttet. Först därefter börjar man bygga grunden och väggarna på ett jordbävningssäkert sätt.

earth mixing

Det första steget för byborna är sedan att bygga upp skolan med tolv klassrum. Detta projekt är finansierat av Compassion in Action – Gayatri Fund. 

 

12952859_10153734476248500_963948056_o

 

ratankort-cseb